Sant Antoni

La seva veneració, el 17 de gener, es manté viva a tota València

Amb motiu d’aquesta festa al nostre poble, es realitzen diferents actes.

Sant Antoni del Porquet va ser una anacoreta egipci. Va ser un dels fundadors de la vida monàstica oriental i de la contemplació eremítica i es va dedicar a la contemplació aïllat de tot el món. Va viure al segle III després de Crist. Sant Agustí el va proposar com a model de virtuts, doncs la seua festa va ser introduïda en el Segle X amb l'aplegada de les seues relíquies a França.

A les terres valencianes va arribar amb la conquesta. El Sant sempre va associat amb un porquet: per a uns aquest animal representa el dimoni que el va temptar, per a altres, els animals que ell va domesticar, per això és el patró dels animals i dels ramaders.

En molts pobles al Pais Valencià esta festa és un ritus medieval del foc purificador, representa la gran festa de l’hivern i la gran festa de les gents del camp, dels masovers. L’evolució de la festa ha cavalcat entre tradicions lúdiques properes a carnestoltes, els usos rurals de demanar un bon any de collites i les celebracions religioses per renovar la fe en un Sant que va donar les seues riqueses a Deu.

El més significatiu és la foguerada al carrer Buenavista, que sol realitzar-se el dissabte abans del dia 17, on l’Ajuntament, sempre col·labora d'alguna forma o altra. La gent sol reunir-se al voltant de la foguera, per vore-la cremar i després els més festers es queden a sopar. Quan la foguera ja està mig apagada els més valents s’atreveixen a botar-la.

A l’endemà diumenge es realitza la missa, on fan la benedicció dels animals. I el dia de la festivitat fan una missa en honor a Sant Antoni Abat on reparteixen pa beneït.