9 d'Octubre

El 9 d'octubre s'ha assenyalat com una data clara en la historia valenciana.

Des de fa més de sis segles els valencians i valencianes han celebrat la seua incorporació a la Corona d'Aragó i el naixement del Regne de València, tot i que la commemoració ha assolit significats diversos al llarg de la història.

La primera vegada que es va celebrar el 9 d'octubre fou el 1338. La celebració, durant els primers anys, no fou regular i estigué mancada de component festiu. Els actes es centralitzaven a València: una missa d'acció de gràcies anà sempre acompanyada d'una processó cívica on la comunitat anava ordenada segons els esquemes ideològics medievals entorn l’estendard reial primer, i la bandera de la ciutat després. Amb el temps s'afegiren a la celebració aspectes lúdics com ara representacions teatrals, música i balls populars, disfresses, focs artificials, lluminàries i decoració de les façanes, i l'extensió del costum popular de la mocadorada, que consisteix en regalar a la persona estimada un mocador ple de dolços de massapà amb forma de fruites o hortalisses valencianes. Per aquest motiu, el 9 d'octubre simbolitza, a banda de la celebració de la fundació del Regne de València, el dia dels enamorats i enamorades al País Valencià.

En l'imaginari dels valencians, de totes les edats i condicions, aquesta data ha estat especialment significativa i amb ella les seues icones: Jaume I, la seua espasa, el centenar de la ploma, els furs, el penó de la conquista, la reial senyera, símbols d'una data inequívoca, la data de naixement dels valenciansi valencianes.

Des de l’Ajuntament de Manuel volem que aquesta festa es celebre, no sols pel dia que és, sinò també perquè les nostres associacions es reuneixen per tal de donar a conèixer al poble tot el treball que fan. Dins de les nostres programacions volem afavorir l’associacionisme, i potenciar la participació de les associacions en el nostre teixit social. Podem dir que el número d’associacions que tenim a Manuel és molt ampli en relació a la quantitat de gent que viu al nostre poble, i volem recalcar que tots i totes són necessaris/es per treballar per un canvi cultural en les actituds, en les formes de relacionar-nos, en crear cultura, en definitiva, en fer poble.