El Porrat de Manuel

El dia 2 de febrer es celebra la Candelària.

Al nostre poble aquesta festivitat està relacionada amb l’aigua per al reg.

Cal recordar que el dia 17 de gener es talla l'aigua per a netejar les sèquies i així poder fer obres, i adequar-les per a la resta de l’any. El dia 2 es soltava l’aigua a la sèquia per a regar. Després es commemorava aquest fet anant-se’n a esmorzar.

Aquesta festa, te un caràcter especial ja que al llarg del temps, el dia de la Candelària sempre ha sigut un moment de trobada de persones, en principi amb motius religiosos però, alhora barrejats amb el mercat i la festa que es desenvolupa al seu voltant.

El Porrat es coneix com una fireta que es celebra al costat d’una església on es venera la imatge d’un Sant. En el Porrat es venen torrat, torrons i llepolies. Segons els experts, “la paraula torrat” diuen que té a veure amb la forma de pagar les despeses que suposava el menjar a la fira, ja que es feia conjuntament i es dividia entre tots els participants.

La Candelària es una de les festes mes antigues que hi ha al calendari religiós. En aquesta festa es celebra “l’encontre del Senyor amb el seu poble, 40 dies després del naixement de Jesús, als seus pares el portaren al temple, a fi de presentar-lo al senyor.” No es sap amb exactitud quan van començar les processons en relació a aquesta festa, però en el segle X ja es van celebrar amb solemnitat. Després de la processó dels ciris, les persones els porten a casa per a encendre'ls quan hi haja necessitat d’una oració especial.

Per vore fotos del Porrat, visiteu la galeria fotogràfica