El Porrat

El dia 2 de febrer es celebra la Candelària.

Al nostre poble aquesta festivitat esta relacionada amb l’aigua per al reg. Cal recordar que el dia 17 de gener aquesta es talla per a netejar les sèquies i així poder fer obres. S’aprofitava aquesta tallada per adequar les sèquies per a la resta de l’any. El dia 2 es soltava l’aigua a la sèquia per a regar. Després es commemorava aquest fet anant-se’n a esmorzar.

Aquesta festa, te un caràcter especial ja que al llarg del temps, el dia de la Candelària sempre ha sigut un lloc de trobada de persones, en principi amb motius religiosos però, al mateix temps barrejats amb el mercat i la festa que es desenvolupa al seu voltant. El Porrat es coneix como una fireta que es celebra al costat d’una església on es venera la imatge d’un Sant. En el Porrat, com tots sabeu es venen torrat, torrons i llepolies.

Segons els experts, “la paraula torrat” diuen que té a veure amb la forma de pagar les despeses que suposava el menjar amb la fira, ja que es feia conjuntament i es dividia entre tots els participants.

La Candelària es una de les festes mes antigues que hi ha al calendari religiós. En aquesta festa es celebra “l’encontre del Senyor amb el seu poble, 40 dies després del naixement de Jesús, als seus pares el portaren al temple, a fi de presentar-lo al senyor.” No es sap amb exactitud quan van començar les processons en relació a aquesta festa, però en el segle X ja es van celebrar amb solemnitat. Després de la processó dels ciris, les persones els porten a casa per a encendre'ls quan hi haja necessitat d’una oració especial.

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31