9 d'Octubre

       

El 9 d'octubre s'ha assenyalat com una data clara en la historia valenciana. Des de fa més de sis segles els valencians han celebrat la seua incorporació a la corona d'Aragó i el naixement del Regne de València, tot i que la commemoració ha assolit significats diversos al llarg de la història.

La primera vegada que es va celebrar el 9 d'octubre fou el 1338. La celebració, durant els primers anys, no fou regular i estigué mancada de component festiu. Els actes es centralitzaven a València; una missa d'acció de gràcies anà sempre acompanyada d'una processó cívica on la comunitat anava ordenada segons els esquemes ideològics medievals entorn l’estendard reial primer, i la bandera de la ciutat després.

Amb el temps s'afegiren a la celebració aspectes lúdics com ara representacions teatrals, música i balls populars, disfresses, focs artificials, lluminàries i decoració de les façanes, i l'extensió del costum popular de la mocadorada, que consisteix en regalar a la persona estimada un mocador ple de dolços de massapà amb forma de fruites o hortalisses valencianes. Per aquest motiu, el 9 d'octubre simbolitza, a banda de la celebració de la fundació del Regne de València, el dia dels enamorats al País Valencià.

En l'imaginari dels valencians, de totes les edats i condicions, aquesta data ha estat especialment significativa i amb ella les seues icones: Jaume I, la seua espasa, el centenar de la ploma, els furs, el penó de la conquista, la reial senyera, símbols d'una data inequívoca, la data de naixement dels valencians.

Des de l’Ajuntament de Manuel volem que aquesta festa es celebre, no sols pel dia que és, sinò també perquè les nostres associacions es reuneixen per tal de donar a conèixer al poble, tot el treball que fan.

Dins de l’àmbit de l’Animació Sociocultural cal recalcar el paper de les nostres associacions en tot el treball que es fa. Açò és molt important, ja que un dels nostres objectius en qualsevol programació, dins d’un Programa de Joventut, és afavorir l’associacionisme, i potenciar la participació de les nostres associacions en el nostre teixit social.

Podem dir, que  el número d’associacions que tenim a Manuel és molt ampli, en relació a la quantitat de gent que té el nostre poble, i hem de dir que tots són necessaris per a poder treballar per un canvi cultural en les actituds, en les formes de relacionar-nos, en crear cultura.... en fer poble. Per això és important associar-se, ja que des de les associacions es poden fer moltes coses que a nivell individual no s’aconsegueixen igual.

Així cal animar a tota la gent, i sobretot als nostres jóves que participen dins les associacions, o si cal en formen d’altres, per tal d’aconseguir entre tots un poble més enriquidor, més creatiu i més participatiu.

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30